Zand in de gang hoort erbij

Er wordt nog volop gebouwd aan Centrum Eiland, het unieke Amsterdamse zelfbouweiland aan de oevers van het IJ. Prachtig om te zien hoe mensen er hun thuis van maken. Met master storyteller Jacqueline van Reijssen mochten we drie video portretten maken van vier bevlogen pioniers en hun werk in uitvoering.

Innovatief zelfbouweiland
Centrum Eiland is een innovatief zelfbouweiland in Amsterdam aan in het IJmeer. Met ongeveer 1.500 tot 1.700 woningen, waarvan 60 tot 70 procent zelfbouw, groeit er een diverse mix van woonopties. Naast particuliere woningen zijn er sociale en middeldure huurwoningen en diverse voorzieningen zoals scholen, horeca en een jongerentalentencentrum. De wijk is nog in ontwikkeling, maar de eerste bewoners zijn al vanaf 2020 begonnen met verhuizen, en de voltooiing wordt verwacht rond 2029. Voor de gemeente Amsterdam werkt Jacqueline van Reijssen aan een reeks geschreven portretten van deze pioniers. Studio Claro mocht helpen om vier in beeld te brengen,

Montessori-kindcentrum De Schatkaart
Dit kindcentrum is gestart in een nieuw gebouw op Centrum Eiland en wil een veilige en stimulerende omgeving bieden aan kinderen van 0 tot 12 jaar. Het directie-duo benadrukt het belang van zelfredzaamheid volgens het motto “Leer mij het zelf te doen.” Het gebouw, ontworpen met het kind als uitgangspunt, biedt tal van faciliteiten zoals een glazen kas op het dak voor buitenlessen en een vriendelijke, huiselijke sfeer met veel hout en ronde vormen.

Wonen in Wij_Land
Wij_land is een klimaatneutraal woongebouw op Centrum Eiland. Dit zelfbouwinitiatief, begonnen door een kleine groep, groeide uit tot een gemeenschap van 26 huishoudens. De bewoners delen niet alleen een gebouw, maar ook voorzieningen zoals deelauto’s en gemeenschappelijke ruimtes. Het initiatief benadrukt duurzaamheid en collectiviteit, met plannen om verder uit te breiden naar het delen van fietsen en andere spullen. De gemeenschappelijke ruimtes, zoals een daktuin en een klusplek, bevorderen het community-gevoel.

De eerste zelfbouwers
Tot slot het verhaal van een van de eerste zelfbouwers op Centrum Eiland. Dit gezin had eerder al een huis gebouwd en koos voor een duurzaam ontwerp met onbewerkte wanden van beton, kalksteen en hout. Ondanks de uitdagingen blijft de pioniersgeest sterk. De bewuste keuze voor duurzame materialen en oplossingen zoals zonnepanelen en een luchtwarmtepomp benadrukken hun toewijding aan milieuvriendelijk wonen. Ze kijken inmiddels alweer uit naar toekomstige zelfbouwprojecten.

Team:

Account: Beaumont Communicatie & Management (Jacqueline van Reijsen)
Camera: Claudia Dominguez
Montage: Sicko van Dijk

Bekijk ook vergelijkbare cases:
• Leren lezen zonder schaamte (2022)
• Kijk op (post)corona mobiliteit (2018)
• Ook uw stem telt (2018)

Studio Claro

Zoeken op deze website