Vertrouwen doe je samen

Hoe kun je met elkaar aan vertrouwen werken als vertrouwen zo’n ongrijpbaar gevoel is? De gemeente Amsterdam gebruikt de YUTPA methode om elkaar beter te begrijpen en zo meer vertrouwen te krijgen. We mochten Menno Endt en Theun Hendrikx van Crooked Line helpen bij het maken van een animatie die het concept uitlegt.
Animatie bedacht en geproduceerd door Crooked Line.

All you need is YUTPA

De afkorting YUTPA staat voor ‘Being with You in Unity of Time, Place and Action’. Het is een framework dat werd ontwikkeld door prof. dr. Caroline Nevejan en beschrijft de verschillende dimensies waarbinnnen je vertrouwen opbouwt: tijd, plaats, actie en relatie. De gemeente Amsterdam gebruikt YUTPA om de betrokkenheid van burgers bij stedelijke projecten te vergroten en het vertrouwen tussen burgers en overheden te versterken.

Caroline Nevejan en haar werk

Als hoofd Wetenschappelijk Onderzoek van de gemeente Amsterdam is Caroline Nevejan gespecialiseerd in de ethiek van technologie en maatschappelijke betrokkenheid. Haar werk richt zich op de dynamiek van vertrouwen in zowel fysieke als digitale omgevingen. In haar publicaties, waaronder essays en boeken, verkent ze hoe we in onze complexe samenleving vertrouwen kunnen vormen en behouden. Het YUTPA framework biedt handvatten om deze dynamiek te analyseren en te verbeteren, om tot een betere samenwerking te komen en meer begrip tussen mensen en systemen​​​​.

Een illustratie rond het concept van YUTPA van twee diverse personen tegen een neutrale achtergrond. Aan de linkerzijde staat een vrouw met een paarse hijab en een roze shirt, glimlachend met haar handen op haar heupen. Aan de rechterzijde staat een man met blond haar in een blauw shirt, wijzend naar links. Links bovenaan staat de tekst 'Gemeente Amsterdam' met drie rode kruisen in een verticale lijn erboven.
Vertrouwen bepaalt hoe je je opstelt ten opzichte van de ander.

Vertrouwen in de digitale wereld

Voor de explainer die Crooked Line over YUTPA ontwikkelde kozen Menno Endt en Theun Hendrikx er voor om uit te gaan van het belang van vertrouwen in de digitale wereld. In hun script beschrijven ze hoe vertrouwen niet alleen fysiek, maar ook online van cruciaal belang is. Ze ontwikkelden een animatie waarin de kijker wordt meegenomen door verschillende situaties waarin vertrouwen wordt getest en opgebouwd en zo leert hoe de YUTPA methode helpt om de factoren die vertrouwen beïnvloeden te identificeren en te verbeteren. De animatie moedigt aan tot open communicatie en samenwerking om samen aan een vertrouwde omgeving te werken​​.

Een illustratie over het concept achter YUTPA met drie diverse personen tegen een neutrale achtergrond. Aan de linkerzijde staat een man met blond haar in een blauw shirt, wijzend naar rechts. In het midden staat een vrouw met bruin haar in een groen shirt, denkend met haar hand aan haar kin. Aan de rechterzijde staat een vrouw met een paarse hijab en een roze shirt, glimlachend met haar armen gekruist. Links bovenaan staat de tekst 'Gemeente Amsterdam' met drie rode kruisen in een verticale lijn erboven.
Stel jezelf open en ontdek wat je van elkaar kunt leren.

Over Crooked Line

Crooked Line werd opgericht door Menno Endt en Theun Hendrikx die beiden een sterke achtergrond hebben in film en nieuwe media. Menno Endt studeerde Film en TV Wetenschappen – Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam. Theun Hendrikx is Master in Mediastudies van dezelfde universiteit en deed ervaring op als motion graphic designer en 3D artiest bij The Mill en Digital Kitchen. Samen hebben ze sinds 2005 een reputatie opgebouwd voor het creëren van visueel aantrekkelijke animaties die complexe informatie toegankelijk maken​​.

Amsterdams artwork

We mochten Crooked Line helpen bij het ontwikkelen van de 2D assets voor de YUTPA animatie in de toegankelijke illustratiestijl die we eerder hebben ingezet voor communicatieprojecten van de gemeente Amsterdam. Op basis van het storyboard en het script van Crooked Line maakte Claudia samen met Menno en Theun de digitale bronbestanden waarmee de twee storytellers een animatie konden maken die duidelijk maakt wat vertrouwen is en hoe belangrijk het is.

Meer informatie:

Team:

Account: Crooked Line (Menno Endt, Theun Hendrikx)
Begeleiding: Sicko van Dijk
Illustraties: Claudia Dominguez

Bekijk ook vergelijkbare cases:
• Leren lezen zonder schaamte (2022)
• Kijk op (post)corona mobiliteit (2018)
• Ook uw stem telt (2018)

Studio Claro

Zoeken op deze website