De directeur Afval en Grondstoffen van de gemeente Amsterdam verwacht van zijn collega’s dat ze de regels en richtlijnen voor veilig werken kennen en zich er aan houden. De werkgever zorgt voor goede kleding, wagens en materialen. Maar de werknemer zelf levert ook een bijdrage. Daarom maakte de de gemeente een handboek om medewerkers te helpen zorgen voor de eigen veiligheid, die van collega’s en andere weggebruikers in je werkomgeving.

Foto’s leggen ook storende elementen vast
Voor het handboek had de gemeente professionele opdrachtfotografie voorhanden. Technisch perfect uitgevoerd, met heldere kleuren, uitgekiende composities en duidelijke beeldvoering. Ideaal om zo realistisch mogelijk in beeld te brengen wat er speelt. Tegelijkertijd zorgde het medium fotografie ook voor ruis zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien. Het wegdek en de achtergrond met de appartementen en de geparkeerde auto’s leiden af van de voorgrond en de pallets zijn minder goed herkenbaar omdat ze achter een muurtje wegvallen.
Extra informatielaag
Een extra voordeel van illustraties is dat het eenvoudig is om een extra informatielaag toe te voegen, zoals de verplichte afstand tussen de grijparm en degene die hem bedient, de cirkel die je rondom vrij wilt houden wanneer je een ondergrondse container wilt lossen of de precieze stand van een morsklep tijdens het laden. De illustraties hielpen het werk afmaken van het zeventienkoppig team van de gemeente dat vitale informatie over veiligheid en werk eenvoudig samen wist te vatten.



Team:
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam (Martje Binnendijk)
Art & Design: Claudia Dominguez
Bekijk ook vergelijkbare cases:
• MeToo! (2019)