Schouders onder de ondernemingsraad

Hoe interesseer je mensenredders voor de ondernemingsraad. Ze redden immers levens. Voorkomen rampen. Doen dag in dag uit belangrijk werk. En als professional of als vrijwilliger hebben ze een overvolle agenda. Daarom is het belangrijk om te weten dat je als hulpverlener soms ook je eigen organisatie moet helpen.
 

Hoe interesseer je mensenredders voor de ondernemingsraad? Ze redden immers levens. Voorkomen rampen. Doen dag in dag uit belangrijk werk. En als professional of als vrijwilliger hebben ze een overvolle agenda. Daarom is het belangrijk om te weten dat je als hulpverlener soms ook je eigen organisatie moet helpen.

Als hulpverlener ga je meteen ‘aan’
Toen illustrator Bianca van Loon werkte aan een interne communicatiecampagne rond medezeggenschap voor Veiligheidsregio Kennemerland benaderde ze ons om met haar samen te werken aan een informatieve animatie die duidelijk zou kunnen maken waarom het belangrijk is dat meer hulpverleners zich bezig houden met medezeggenschap. Een van de eerste leerpunten die we meenamen uit de kennismaking met verschillende professionals was dat je als hulpverlener altijd alert blijft en je meteen ‘aan’ gaat als het alarm klinkt. Dat leverde direct een prachtig openingsbeeld voor de animatie.

Afsluiting van een bredere campagne
De animatie was bedoeld om aandacht te vragen voor een brede campagne voor de eigen ondernemingsraad waarin medewerkers uitgelegd werd hoe waardevol hun bijdrage aan de ondernemingsraad is voor de organisatie en dat input serieus wordt genomen. Er is ook gewerkt aan de toegankelijkheid en het imago van de ondernemingsraad om meer medewerkers te interesseren voor een bijdrage. De animatie liet daarom ook zien welke input verschillende medewerkers hebben gegeven bij het voorgaande traject.

Bredere interne herkenbaarheid
Omdat Veiligheidsregio Kennemerland een relatief jong samenwerkingsverband is met verschillende disciplines en organisatieculturen was het belangrijk om de verscheidenheid te laten zien van specialismen. Bianca van Loon had daarvoor van alle verschillende takken binnen de organisatie een persona ontwikkeld dat ook gebruikt wordt voor gebruik in andere interne communicatiemiddelen. Door ze schouder aan schouder te laten zien wordt ook duidelijk hoe ze elkaar ondersteunen.

De participatieladder op
Een ander visueel element dat belangrijk was om mee te nemen in het verhaal was de participatieladder, die we voor deze animatie vertaalden in een bewegende trap.

Team:
Opdrachtgever: Veiligheidsregio Kennemerland (Lesley Kooman)
Art: Bianca van Loon
Concept: Sicko van Dijk
Animatie: Claudia Dominguez
Voice overs: Waldemar Torenstra


Bekijk ook vergelijkbare cases:
Door de ogen van Lila (2019)


Studio Claro

Zoeken op deze website