Voor Stichting Haarwensen mochten we een animatie maken die aan kinderen tussen de 10 en de 14 uitlegt wat een haarwerk voor je betekent. Samen met medewerkers en kinderen ontwikkelden korte en pakkende boodschappen. Ik zit lekker in mijn vel! Ik ben niet zielig! Mijn haar zit perfect! Ik hoef niks uit te leggen!
Je haar is wat je bent
Kinderen die kaal worden willen hun haar terug. Je haar bepaalt immers hoe je er uit ziet. En mensen besluiten nu eenmaal binnen een hartslag wie of wat je bent op basis van je uiterlijk. Daar kun je weinig aan veranderen. Daarom helpt Stichting Haarwensen kinderen die om medische redenen kaal worden. Met een haarwerk dat gemaakt is van echt haar. Zodat je er weer een beetje uitziet als jezelf. Want kind zijn is al moeilijk genoeg.
Extra aandacht voor de stichting online
Het sluiten van een vestiging in het Koningin Maxima Centrum was directe aanleiding voor de stichting om opnieuw te kijken naar haar publiciteitsstrategie. Een onderwerp waar de stichting aandacht aan wil besteden is het aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. Het idee was om in een minuut uit te leggen wat de stichting doet en wat het voor je betekent. Een animatie leek daarvoor een heel handig hulpmiddel.

De klantreis van een kind
Vaders en moeders en andere verzorgenden hebben hun eigen klantreis, die al redelijk bekend is. De belangrijkste doelgroep voor deze productie is echter het kind zelf: meisjes en jongens in de leeftijd tussen de 10-14. Deze nadruk leggen we deels ook omdat je door je tot kinderen te richten en het verhaal door de ogen van het kind te bekijken je ouders ook meeneemt in het hele proces en ze helpt om het kind beter te begrijpen. Daarbij komt een iets zwaarder accent op meisjes omdat voor hen de emotionele impact groter is.
Voor en na het haarwerk
Bij het bespreken van het onderwerp bij de stichting en bij het bekijken van materiaal online viel ons op dat er veel gecommuniceerd wordt met ‘voor’ en ‘na’ foto’s. Het leek voor de hand te liggen om daar iets mee te doen, maar het viel ons op dat je bij het kijken naar de ‘na’ foto’s extra gespitst bent op de zichtbaarheid van het haarstuk en het je misschien niet was opgevallen als je er niet op attent was gemaakt. Misschien was het dus een idee om voorzichtig om te gaan met deze tegenstelling om dat ‘nabeeld’ te voorkomen. We stelden daarom voor om eerst het ‘na’ te laten zien en daarna pas het ‘voor’.

Wat gaat allemaal beter als ik haar heb
Verder leek het ons belangrijk om niet de grootste aandacht te leggen op het gebrek dat het kind ervaart en de emotionele schade die het oploopt door kaal te worden. Het gaat dus vooral niet om het kaal zijn (ik weet wel hoe ik er nu uit zie), maar om hoe je (weer) gewoon mee kunt doen, mét haar. En wat het doet met je zelfbeeld. Daarmee kon je een zwaarder accent leggen op de positieve uitkomst, zijn kinderen minder zielig en zet je ze meer in de regierol (zelfstandigheid, zelfbeschikking, zelfbeeld, zelfrepresentatie).
Wat meisjes en jongens allemaal doen
Als je in bladen en stripboeken kijkt naar wat kinderen uit de doelgroep leuk vinden om te doen, alleen of met vriendjes of vriendinnetjes, valt je op hoe veel activiteiten gericht zijn op contact met leeftijdsgenoten en zelf-representatie. We verzamelden daarom een aantal activiteiten die je alleen of met vrienden kunt doen en waar je haar een rol in kan spelen. Voor het maken van de uiteindelijke animatie konden we daar gebruik van maken. We hanteren daarbij telkens het motto: X gaat beter met haar.
Zo brachten we het in beeld
We kozen vier samen met kinderen activiteiten om in beeld te brengen. De bedoeling was om het kind in in actie of interactie te laten zien, oogcontact met de kijker te maken en een zin uit te spreken. We ontwikkelden aan aantal voorbeelden waarmee de stichting met kinderen in gesprek ging om feedback te krijgen op de best passende activiteit. De terugkoppeling van de doelgroep was positief en zo kozen we vier voorbeeldactiviteiten.






Realistisch, empathisch, emotioneel
Bij het verkennen van de verschillende illustratie en animatiestijlen merkten we dat de tekenstijl realistisch, empathisch en emotioneel moest zijn. Humor is voor dit onderwerp redelijk moeilijk omdat het afhangt van te veel verschillende dingen. Een andere factor die de beeldtaal bepaalde was wat technisch mogelijk was. Zelfs als je het heel eenvoudig houdt is haar zo’n beetje het moeilijkste dat je kunt animeren. Voorstel was daarom om een minimalistische realistische stijl aan te houden.
Stichting haarwensen
Per jaar verliezen zo’n 600 jonge kankerpatiëntjes hun haar door chemotherapie. Daarnaast krijgen tientallen kinderen te maken met haaruitval als gevolg van alopecia (kaalhoofdigheid) of een medische ingreep. Het verliezen van haar heeft vaak een grote impact en met een kaal hoofd kan een kind zich minder zelfverzekerd voelen. Een mooi haarwerk kan ervoor zorgen dat een kind het zelfvertrouwen terugkrijgt en zich niet anders voelt dan leeftijdgenootjes.
Keuze uit een grote collectie
Helaas zijn goede haarwerken vaak erg duur en wordt er slechts een klein gedeelte door de verzekering vergoed. De stichting, die in 2007 door Yvonne de Boer werd opgericht, biedt kinderen de keuze uit een grote collectie haarwerken van hoge kwaliteit, zonder dat daaraan voor hen kosten verbonden zijn. De haarwerken worden gemaakt van echt haar. Dit haar wordt door volwassenen en kinderen aan Haarwensen geschonken.
Steun stichting Haarwensen
Stichting Haarwensen geeft gemiddeld 4 á 5 haarwerken per week weg. Haarwensen kan dus niet bestaan zonder de hulp van donateurs. Groot of klein, alle beetjes helpen. Veel organisaties hebben een haarwerk á € 1.500 geadopteerd of Haarwensen structureel geholpen met diensten. Wij mochten een animatie voor de stichting maken. Kijk op de website hoe je de stichting kunt helpen.
Team:
Account: Stichting Haarwensen (Marijke van de Heijden)
Art & Animatie: Claudia Dominguez
Concept & Copy: Sicko van Dijk
Voice over: Danique Bauer
Bekijk ook vergelijkbare cases:
• Stemmen in je eigen taal (2022)
• Ook uw stem telt (2021)
• De Ghanese variant (2020)