Ons thuis

Een thuis voor je kind. Hoe begin je daar aan? Stichting Philadelphia Zorg helpt ouders wanneer ze een eigen plek willen maken, want er komt veel bij kijken en je wilt als ouder ook tijd overhouden om samen met je kind te zijn.

Philadelphia wil samen met bewoners, familie, medewerkers, vrijwilligers, buren en bekenden bouwen aan een mooie plek om te wonen. Ons Thuis was een proof of concept dat in 2017 voor dit initiatief werd uitgewerkt. Deze animatie illustreerde de gedachte er achter en was bedoeld om het onderwerp in focusgroepen met ouders te bespreken en mogelijkheden te verkennen.

Schets storyboard

Eerste schets van het storyboard

Meenemen in de familiereis
De animatie begint met de klantreis van de familie, of zo je wilt ‘familiereis’, want het hele systeem voelt de impact van de geboorte van een kind met een beperking. Het verhaal volgt de ouders na de geboorte van Anne, die medische zorg nodig heeft. De ouders ervaren dat alles anders is dan ze hadden verwacht en zoeken samen naar de beste manier om voor Anne te zorgen, waarbij ze merken dat je leert en groeit in je eigen tempo. Ze ontdekken dat ze plezier hebben in het vinden van hun eigen weg en genieten van momenten samen, zoals fietsen en ontmoetingen met andere ouders in vergelijkbare situaties.

Baby in couveuse

Een huis voor Anne
Naarmate Anne ouder wordt, denken de ouders na over een geschikt huis voor haar en ze praten hierover met andere ouders. Ze merken dat het helpt om begeleiding te krijgen van iemand met ervaring en expertise in het bouwen van een huis voor een kind met speciale behoeften. Philadelphia biedt ondersteuning bij samenwerking, zorg en praktische zaken. Uiteindelijk vinden ze hun eigen weg en genieten ze samen van het leven. Het verhaal benadrukt het belang van zelfstandigheid, gelijkwaardigheid en samenwerking bij het creëren van een geschikte leefomgeving voor kinderen met speciale behoeften.

Schets storyboard

Nadere uitwerking van het storyboard

Ouder interviews
Voor het ontwikkelen van de verhaallijn deden we verschillende interviews met ouders over hoe zij de periode beleefden nadat ze een kind kregen dat extra ondersteuning in het leven nodig heeft. Het is een proces waarin ouders zich opnieuw moeten oriënteren op hun rol als ouder en er een zoektocht naar informatie en ondersteuning begint die kan leiden tot een situatie waarin ouders nieuwe manieren vinden om betrokken te zijn in het leven van hun kind waarbij ze de zorg en expertise inkopen en ze op verschillende momenten kunnen kiezen voor zelf doen, samen doen of laten doen.

Ouders met elkaar in gesprek

Account: Stichting Philadelphia Zorg (Ruud van der Schaaf)
Voice over: Conny van den Bor
Concept & animatie: Sicko van Dijk
Illustraties: Claudia Dominguez

Studio Claro

Zoeken op deze website