Mien Pekelderdaip in 2040

Ruim 300 mensen kwamen naar de informatieavonden van de gemeente Pekela. Onderwerp van gesprek: de 34 bruggen die over het Pekelder Hoofddiep liggen en die toe zijn aan onderhoud of vervanging.

Een lintdorp met 34 bruggen
Het Pekelder Hoofddiep loopt door Oude, Nieuwe en Boven-Pekela. Langs 13 kilometer kanaal liggen op dit moment 34 bruggen. Het werd aangelegd voor turfwinning, binnenvaart, landbouw en waterafvoer. De turfwinning en de binnenvaart verdwenen.  Zo verandert de functie van het kanaal, de wegen en de bruggen continu.

Investeren in onderhoud en nieuwbouw
Bruggen onderhouden is kostbaar. Omdat er onvoldoende middelen waren zijn de bruggen lang niet goed onderhouden. Ze zijn nu toe aan onderhoud of vervanging. Zodat de bruggen veilig worden en het Pekelder Hoofddiep weer doorvaarbaar kan worden. Dit betekent dat de gemeente moet investeren in onderhoud en nieuwbouw.

Een nieuw plan voor het Pekelder Hoofddiep
De gemeente gaat daarom samen met de Pekelders werken aan een nieuw plan voor het Pekelder Hoofddiep. Met de bewoners kijkt de gemeente per dorpskern naar de leefbaarheid en naar de rol die de bruggen, de wegen en het water daarin spelen. Daarvoor wordt dit najaar een participatietraject opgestart.

Tien informatiebijeenkomsten
In juni en juli 2023 waren er 10 bijeenkomsten waarmee de gemeente inwoners, ondernemers en agrariërs wilde informeren over hoe de situatie met de bruggen is ontstaan en hoe men in het najaar samen met inwoners wil na gaan denken over de toekomst van het Pekelder Hoofddiep. Het is een opmaat naar het participatietraject in het najaar.

Een animatie als kader en context
Iedereen heeft zijn eigen kijk op wat de bruggen voor Pekela betekenen. Om er voor te zorgen dat zo veel mogelijk deelnemers aan het begin van het gesprek dezelfde informatie hadden, verzorgde Studio Claro een informatieve animatie waarin de geschiedenis van het kanaal, de veranderingen en de uitdagingen van de gemeente in drie minuten voorbij kwamen.

Eigen aan de streek
Voor de animatie mochten we gebruik maken van historische kaarten, foto’s en filmbeelden van Beeldbank Groningen en de Groninger Archieven. Communicatieadviseur en voice over artiest Heidi Eissens zorgde ervoor dat de begeleidende tekst uitgesproken werd met een goed herkenbare Groningse stem.

Team

Account Beaumont Communicatie (Sanne van Veelen) en VONC Communicatie (Corina Dogger, Yordi Monhemius)
Opdrachtgever Gemeente Pekela
Copy & Concept Sicko van Dijk
Art & Animatie Claudia Dominguez
Voice over Heidi Eissens

Studio Claro

Zoeken op deze website