Meekijken en meepraten

Hoe praat je over stedelijke vernieuwing wanneer je moeilijk leest. Bijvoorbeeld omdat Nederlands niet je eerste taal is? De gemeente Purmerend en woningcorporatie Intermaris vroegen Beaumont Communicatie een stategie te ontwikkelen om de hele buurt te betrekken bij het gesprek over de toekomst van de wijk. Lateral dacht mee over de oplossing.

Hoe praat je over stedelijke vernieuwing wanneer je moeilijk leest. Bijvoorbeeld omdat Nederlands niet je eerste taal is? De gemeente Purmerend en woningcorporatie Intermaris vroegen Beaumont Communicatie een stategie te ontwikkelen om de hele buurt te betrekken bij het gesprek over de toekomst van de wijk. Studio Claro dacht mee over de oplossing.

Praten we over universele begippen?
Centrale begrippen in het stedebouwkundig plan voor Wheermolen-Oost zijn Gezellig, Gemengd en Gezond. Het lijken eenvoudige en universele begrippen, maar zodra je probeert uit te leggen wat je er precies mee bedoelt, merk je dat iedereen het begip anders in kan vullen en het vooral een uitdaging is om meteen duidelijk voor ogen te hebben hoe het er precies uit ziet wanneer een wijk gezellig, gemengd en gezond is.


Inspiratie uit schoolplaten
Op zoek naar een oplossing voor het vraagstuk grepen we terug op de rijke traditie van visueel leren die Nederland rijk is. We ontdekten hoe goed de klassieke schoolplaten eigenlijk ontworpen zijn en hoeveel denkwerk er in moet zijn gaan zitten om zo veel mogelijk verhaalelementen te verenigen in één afbeelding waar je als kijker bijna in kunt stappen. Het was interessant om te merken hoe weinig voorbeelden we konden vinden van schoolplaten uit andere landen als basis voor uitleg en gesprek.

Uitleggen en uitvragen
We ontwikkelden afbeeldingen met daarin herkenbare ruimtelijke elementen van de wijk zelf, een deel van de voorgestelde wijzigingen en vooral de bewoners zelf, want stedelijke vernieuwing gaat tenslotte vooral over wat het voor mensen betekent en hoe je gezelligheid, gemengdheid en gezondheid kunt zien. Voordeel van de gebruikte illustratie-techniek is dat de plaats als geheel en in de vorm van een lopend verhaal gepresenteerd kan worden en dat de afzonderlijke onderdelen makkelijk geïsoleerd kunnen worden voor een vraaggesprek.

Team:
Opdrachtgever: Beaumont Communicatie  (Simone Schouten
Concept: Sicko van Dijk
Art: Claudia Dominguez
Design: Willy Sengers
Web: Diana Brandt (Diana Brandt)

Bekijk ook vergelijkbare cases:

Studio Claro

Zoeken op deze website