Juf Ilse is dol op Centrumeiland

Pedagogisch medewerker Ilse was de eerste bewoner met een huurcontract voor Juf Nienke, een duurzaam woonwerkgebouw van hout en glas. We mochten voor de gemeente Amsterdam een videoportret van haar maken.

‘Het is net een grote televisie waar van alles te zien is.’  Vertelt Ilse over haar uitzicht op Centrumeiland. Op dit nieuwste eiland van de Amsterdamse wijk komen 1.500 woningen. Pedagogisch medewerker Ilse was de eerste bewoner met een huurcontract voor Juf Nienke, een duurzaam woonwerkgebouw van hout en glas. We mochten voor de gemeente Amsterdam een videoportret van haar maken.

Bewoners aan het woord
In een korte clip legden we vast hoe Ilse Centrumeiland beleeft en het circulair ontworpen gebouw waar ze woont en dat speciaal bedoeld is voor onderwijzers, politieagenten en zorgmedewerkers. Ze vormen een belangrijke groep bewoners van de nieuwe gemeenschap die op en rond Centrumeiland aan het ontstaan is. De gemeente wil met videoportretten laten zien wat de nieuwe bewoners bezig houdt en wat ze te vertellen hebben.

Ontspannen setting creëren
Een terugkerende uitdaging bij het maken van een videoportret is om te zorgen voor een ontspannen sfeer op de set. Je ziet immers vooral hoe de geportretteerde zich voelt. Van bureauzijde was er bijvoorbeeld al een paar keer contact geweest en we zorgden er voor dat we op locatie alle tijd hadden om Ilse te laten wennen aan de mensen en de apparatuur om zich heen. Zo konden we het verhaal van Ilse beter voor het voetlicht brengen.

Eilandbewoners onder elkaar
Het Centrumeiland is het nieuwste en grootste eiland van IJburg en is nog volop in ontwikkeling. Er wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een hechte gemeenschap. Zo is het project ‘Bouwen aan de Buurt’ gericht op het betrekken van bewoners bij de ontwikkeling van het eiland en het creëren van een gemeenschappelijk gevoel van trots en eigenaarschap. Het project organiseert bijvoorbeeld bijeenkomsten waarin bewoners ideeën kunnen aandragen voor de inrichting van de openbare ruimte.

Groeiend verenigingsleven
Daarnaast zijn er verschillende buurtverenigingen actief op het Centrumeiland, zoals de Vereniging Centrumeiland en de Vereniging Waterbuurt West. Deze verenigingen organiseren regelmatig buurtactiviteiten en hebben als doel om de bewoners van het eiland met elkaar in contact te brengen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het creëren van groene en openbare ruimtes op het Centrumeiland. Zo is er het Theo van Goghpark, dat zich uitstrekt over een groot deel van het eiland en een belangrijke ontmoetingsplek vormt voor bewoners.

 

Lees meer:
• Juf Ilse: ‘Dolblij dat ik hier kan wonen’ (Gemeente Amsterdam)
• Huren in Juf Nienke Amsterdam (Juf Nienke)
• Wonen op Centrumeiland (Hallo IJburg)

Team:
Account: Beaumont Communicatie (Jacqueline van Reijsen)
Fotografie & video: Claudia Dominguez
Montage: Sicko van Dijk

Bekijk ook vergelijkbare cases:
• Stemmen in je eigen taal (2022)
• Ook uw stem telt (2021)
• De Ghanese variant (2020)

Studio Claro

Zoeken op deze website