Vertel wat je voelt

‘Dit vind ik ervan!’ 2.0 is een methode om inzicht te krijgen in hoe mensen met een verstandelijke beperking de kwaliteit van hun bestaan ervaren, de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening en hoe dit verder kan worden verbeterd. Siza, Cordaan en Philadelphia hebben deze methode samen (door)ontwikkeld. Studio Claro bedacht het concept en verzorgde de uitvoering.

Account: Stichting Philadelphia Zorg (Jeroen Zomerplaag, Maartje Blom)
Concept: Studio Claro (Sicko van Dijk)
Design: Studio Claro (Claudia Dominguez)

Intern nieuwsbericht over het eerste diploma Dit vind ik ervan!

Diploma ‘Dit vind ik ervan!’ 2.0 binnen
Jeroen Zomerplaag/ Maartje Blom

Bob Pieters, Namle Visser en Annemiek Peters hebben een training gevolgd voor de nieuwe cliëntervaringsmethodiek ‘Dit vind ik ervan!’ 2.0. Een nieuwe manier van ‘cliëntbevraging’, waarin zijn of haar wensen leidend zijn. Geen verplicht afvinklijstje meer, maar een gesprek over gevoelens, wensen en ervaringen. Om de zorg optimaal op de cliënt af te stemmen.

Het drietal is klaar om andere medewerkers te trainen. Na instemming door de Landelijke Cliënten- en Familieraad start dit voorjaar de uitrol. Iedereen binnen een team zal straks getraind worden in het voeren van een ‘onderzoekende dialoog’. Dit betekent ook dat iedereen dit gesprek kan gaan voeren.”

Uit diverse thema’s kiest de cliënt die onderwerpen, waarover hij of zij het wil hebben. Dat kunnen één of twee thema’s zijn, maar ook alle tien. Om de cliënt te helpen staan de thema’s ook op kaarten.

‘Vul niet zelf in, maar luister echt’
Namle: “Als de cliënt een thema heeft gekozen, begint het gesprek. Dit kan tijdens de afwas zijn, al wandelend of juist bewust zittend aan een bureau. Wat voor de cliënt prettig is. Je voert een open gesprek, zonder zelf in te vullen. Ga op zoek naar de vraag erachter. Wat wil de cliënt echt? Wil hij fietsen, of wil hij fietsen om andere mensen te kunnen bezoeken? Een heel verschil. Parkeer je eigen mening. Dat leren we medewerkers in de training.”

Als een thema is besproken, vat de medewerker de kern samen. De cliënt geeft een score en kan kiezen uit top!, goed, matig en slecht. Ook hiervoor zijn kaarten om de cliënt te helpen een keuze te maken. De medewerker vult de score en een samenvatting van wat besproken is, in op een gesprekslijst.

Ingepast binnen organisatie
Tijdens de trainingsdagen kregen de medewerkers zelf de mogelijkheid om een training in elkaar te zetten. Zo kan die worden gevormd naar de eigen organisatie. “We hebben nagedacht over hoe het binnen onze organisatie past. De methode zet de cliënt centraal. Dit past binnen De Bedoeling. Rapporteren kan je in het ECD doen, onder wensen en behoeften. Een onderdeel dat nu nauwelijks wordt ingevuld in het ECD en dat is zonde”, geeft Bob aan.

Methode samen ontwikkeld
‘Dit vind ik ervan!’ 2.0 is een methode om inzicht te krijgen in hoe cliënten de kwaliteit van hun bestaan ervaren en de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening en hoe dit verder kan worden verbeterd. Siza, Cordaan en Philadelphia hebben deze methode samen (door)ontwikkeld.

Bekijk ook vergelijkbare cases:
Dit vind ik ervan (e-learning) (2018)
Dit vind ik ervan senior (2019)

Studio Claro

Zoeken op deze website