Praten over ziek en dood

Wat wil jij wanneer je ziek wordt. Of dood gaat? Die vraag is relevant voor iedereen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarom maakten we er een boekje over. Om samen of alleen te lezen.

Het gaat om wat jij belangrijk vindt. Dat is de centrale boodschap in dit boekje voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking over de laatste levensfase. Het doel van het boekje is om mensen te helpen zelf aan te geven wat ze belangrijk vinden wanneer ze ziek worden en dood gaan.

 
 

Storytelling en scriptlearning
De opdracht begon met de vraag om een beleidsmemo van 1800 woorden te vertalen voor cliënten. Samen met gedragsdeskundigen is daarop een verhaallijn ontwikkeld over een cliënt die zelf voor vragen komt te staan als hij nadenkt over ziek worden en dood gaan. Het verhaal laat de verschillende stappen zien en toont dat in het hele proces de cliënt zelf de beslissingen neemt.

Ontwikkeling illustratiestijl
Het boekje was de eerste aanleiding om na te denken over een levensechte en serieuze illustratiestijl. De doelgroep bestaat immers uit volwassenen en het onderwerp vraagt om een serieuze benadering. We haalden inspiratie uit het werk van de Diagram Group voor uitgeverij Het Spectrum in de zeventiger en tachtiger jaren en Books Beyond Words.

Centrum van de handeling
Met trial en error ontstond een snel te interpreteren illustratiestijl met precies de hoeveelheid detail die nodig is om de boodschap te begrijpen zonder af te leiden door te veel opsmuk. Ook het kleurenpalet werd met opzet beperkt gehouden. De hoofdkarakters worden altijd afgebeeld op ooghoogte en zijn het centrum van de handeling en de compositie.


Opdracht: Stichting Philadelphia Zorg
Concept & vormgeving: Sicko van Dijk
Illustraties: Claudia Dominguez

Bekijk ook:

Studio Claro

Zoeken op deze website